Strict Standards: Non-static method JApplicationSite::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /var/www/domains/aalten40-45.nl/www/templates/dreamstar/layouts/com_content/article/default.php on line 43 Strict Standards: Non-static method JApplicationCms::getMenu() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /var/www/domains/aalten40-45.nl/www/libraries/cms/application/site.php on line 272

Collectie

Nederlandse inval 

Bij Binnenkomst is er veel informatie te vinden over het vooroorlogse Nederlandse leger dat tijdens de bezetting sterk verouderd was. Onder meer is het dienstuniform van Dhr. Luiten te zien, dit is familie van de bewoners van boerderij het Ruwhof. Ook andere gebruiksvoorwerpen van Nederlandse leger zijn tentoongesteld in vitrinekasten.

                                                                                       Het Uniform van Dhr. Luiten


 

Bezetting 

Op 10 Mei 1940 trokken Duitse troepen Nederland binnen. Ook trokken die vroege morgen Duitse soldaten door Aalten. Hiervan is in het museum veel terug te vinden. O.a. vele authentieke uniformen die destijds gedragen zijn door de bezetter. In Aalten e.o waren vanaf 1942 veel Duitse luchtmacht (luftwaffe) troepen aanwezig die de Duitse zoeklicht en luchtafweer stellingen bemanden. Veel van deze Duitse soldaten werden in het buitengebied op boerderijen ingekwartierd. Ook van deze luftwaffe troepen zijn attributen terug te vinden in de collectieVerder zijn er verscheiden vitrines met allerhande voorwerpen gebruikt door de Duitse soldaten. 

 

Twee Duitse soldaten zoals deze er bij liepen in Mei 1940                                  Een Duitse Feldwebel zittend op een munitiekist


Dagelijks leven in oorlogstijd. 

Hoe ervaarde de burger de oorlog? Hierover is veel te zien in het museum. Waaronder: eigen verbouwde tabak, levensmiddelen, bonkaarten en ander distributie materiaal. In het oosten van Nederland waren doorgaans geen tekorten aan voedsel. Na de spoorwegstaking vanaf September 1944 werd het westen van het land afgesloten van alle treinverkeer en door de aanhoudende geallieerde luchtaanvallen was de distributie van voedsel niet meer mogelijk. Er ontstond in het westen daarom ook een groot tekort aan voedsel. 

  

Diverse attributen gebruikt door burgers in oorlogstijd.    De NSB driehoek afkomstig uit de NSB vlag van de                                                                                                             Winterswijk


De luchtoorlog 

Vanaf 1940 begonnen Engelse toestellen met het bombarderen van doelen in Duitsland. Deze bombardementen intensiveerden eind 1942 hevig toen de Amerikaanse 8ste luchtmacht vanuit Engeland ook doelen in de bezette gebieden ging bombarderen. Omdat Aalten pal boven de aanvliegroute naar het Ruhrgebied ligt werden de bewoners vaak uit de slaap gehouden. Als er luchtgevaar dreigde zocht men een veilig heenkomen, bijvoorbeeld een schuilkelder. Naast het museum is een schuilhol nagemaakt die destijds bescherming bood aan de bewoners van de boerderij. Het schuilhol is nagemaakt aan de hand van gedetailleerde tekeningen die na de oorlog zijn gemaakt door één van de personen die de schuilkelder heeft gemaakt. Wanneer de collectie voor publiek open is gesteld is er ook gelegenheid dit schuilhol te bekijken. 

 

De Ingang van het schuilhol naast het museum                   Een propeller van een gecrasht Duits jachtvliegtuig


 

De Bevrijding 

Aalten is één van de eerste dorpen van Noord Nederland dat bevrijd is. Engelse eenheden van de Guards Divisie trokken Aalten binnen op 30 Maart. Hiermee kwam er een einde aan bijna 5 jaar bezetting. Diverse uniformen, gebruiksvoorwerpen, communicatie apparatuur geeft een goed beeld van de Engelse soldaten die destijds ons bevrijd hebben. Ook zijn er twee authentieke Triumph motorfietsen te zien. Een 350cc Triumph 3SW uit 1940 en een 350CC Triumph 3HW motorfiets uit 1944. 

  

Twee Britse militairen zo als deze er tegen het 

eind van de oorlog uitzagen

 De twee Engelse Triumph motoren